Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

Απλήρωτοι 4,5 μήνες οι εργαζόμενοι στη δομή του Ελαιώνα

Η τελευταία φορά που πληρώθηκαν για την εργασία τους στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα 38 εργαζόμενοι της οργάνωσης Ευρωπαϊκή Εκφραση, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διερμηνείς, διοικητικοί υπάλληλοι, οδηγοί, τεχνικοί και φύλακες, ήταν στις 17 Ιουλίου.

Τότε τους καταβλήθηκαν δεδουλευμένα των τριών προηγούμενων μηνών, μια μάλλον συνηθισμένη καθυστέρηση γι’ αυτούς. Τους είχε άλλωστε προειδοποιήσει η οργάνωση πως υπάρχει πιθανότητα μικρής καθυστέρησης στην καταβολή του μισθού.
Αλλά σήμερα έχουν περάσει 4,5 μήνες που δουλεύουν απλήρωτοι και η υλοποίηση του προγράμματος, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της δομής, συνεχίζεται, παρ’ όλο που έληξε στο τέλος Οκτωβρίου η προγραμματική σύμβαση της οργάνωσης με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα επτάμηνης διάρκειας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 και παρατάθηκε για άλλους επτά μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018, με χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η περιπέτεια των εργαζομένων της οργάνωσης στον Ελαιώνα δεν είναι ασυνήθιστη για εργαζόμενους και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις προσφυγικές δομές, όπου έχει κυριαρχήσει η επισφάλεια και όπου θεωρείται αναμενόμενη η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων.
Άλλωστε, οι εργασιακοί όροι για τους εργαζόμενους της οργάνωσης στον Ελαιώνα από μόνοι τους δεν προμηνύουν εργασιακό παράδεισο: δεν προβλέπεται επιπλέον αμοιβή για εργασία τις Κυριακές, τις αργίες και το βράδυ, ούτε και αναγνώριση επιπλέον ρεπό σε όσους εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες.
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι η καθυστέρηση της εκταμίευσης χρημάτων για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει πρώτα να παραδίδεται το έργο και στη συνέχεια να εκταμιεύονται τα χρήματα.
Αυτό όμως από μόνο του δεν εξηγεί πλήρως την τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που θα αναλάβει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο τη χρηματοδότηση του έργου με τους ίδιους όρους αμοιβής των εργαζομένων, ενώ θα υπάρξει νέα προγραμματική σύμβαση του υπουργείου για τη συνέχιση του έργου το 2019.
Ελπίζει βέβαια κανείς να μη συνεχιστούν η επισφάλεια και οι τόσο μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμής.
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου