Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Κατάληψη εργαζομένων - συνταξιούχων της Εθνικής σε κατάστημα της τράπεζας για το ΛΕΠΕΤΕ

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν για τρίτη μέρα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, σε κατάστημα της τράπεζας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ευριπίδου. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τη μονομερή διακοπή της επικούρησης από τη διοίκηση της Τράπεζας μέσω του ΛΕΠΕΤΕ, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, παρά το γεγονός ότι οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους συνταξιούχους.


«Μετά τον αποκλεισμό των καταστημάτων Συντάγματος και Σταδίου τις προηγούμενες μέρες, από χθες 11/12 βρίσκονται στο κατάστημα Εμπορικού Κέντρου (103), κάνοντας κατάληψη και απαιτώντας το αυτονόητο: να πληρώσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της και να καταβάλει το ΛΕΠΕΤΕ» αναφέρει σχετικό κάλεσμα.


Από τον Νοέμβριο δηλαδή του 2017, η Εθνική Τράπεζα έχει σταματήσει μονομερώς να καταβάλλει την επικούρηση στους συνταξιούχους της, μέσω του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ), με στόχο, όπως έχει αναφέρει ο τέως διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, να εξοικονομήσει 110 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτή η κίνηση, έχει ως αποτέλεσμα, περίπου 16.500 συνταξιούχοι της τράπεζας, να χάνουν άδικα και αδικαιολόγητα επικουρικές συντάξεις εκατοντάδων ευρώ κάθε μήνα. Όπως τονίζουν, δεν πρόκειται για «μπόνους» αλλά για τη μόνη επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν, αλλάζοντας τα δεδομένα για χιλιάδες οικογένειες που έχουν καθορίσει τις ζωές τους σύμφωνα με τα ποσά που η Τράπεζα είχε δεσμευτεί να καταβάλλει.

Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ένα ταμείο που ιδρύθηκε το 1949, με διμερή συμφωνία των εργαζομένων και της τράπεζας και τροφοδοτείται από τις εισφορές τόσο των εργαζομένων, όσο και του εργοδότη, επομένως οισυνταξιούχοι χάνουν και δικά τους χρήματα. Όπως σημειώνουν εργαζόμενοι της τράπεζας, η Διοίκηση ανέλαβε «εν λευκώ», από τη μία τη διαχείριση του λογαριασμού κι από την άλλη την κάλυψη πιθανών ελλειμμάτων του. Σύμφωνα μάλιστα με κοινή καταγγελία εργαζομένων και συνταξιούχων, που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Δεκέμβριο, «Δεν είναι λίγες οι φορές που ο «κουμπαράς» έσπασε, με ευθύνη των διαχειριστών του και σε πλήρη άγνοια από τα μέλη του,  είτε για να χρηματοδοτηθούν πολιτικές επιλογές (χρηματιστήριο, ομόλογα κλπ), είτε πρόσφατα για να αγοραστούν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που θα συνέβαλλαν στην ανακεφαλαιοποίησή της!  Δηλαδή  υπήρχε, κανονική «αιμοδοσία» του εργοδότη από τις παρακρατήσεις των εργαζομένων.»

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις που είχε δημοσιεύσει το TPP, η Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό έκρινε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής είναι «αδικαιολόγητη, καθώς από τη μία οδηγεί τους συνταξιούχους «σε πλήρη απορρύθμιση των οικογενειακών τους προϋπολογισμών» (καθώς αποτελεί περίπου το 40% της συνολική σύνταξης), ενώ ταυτόχρονα η Εθνική «έχει ήδη καταβάλει, κατά την περίοδο 2010-2015, πλείστα όσα οικονομικά κίνητρα για την αποχώρηση πρώην, υψηλόβαθμων κυρίως, στελεχών της, με αντίστοιχη επιβάρυνση του προϋπολογισμού της».

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», μιλώντας σήμερα το πρωί στηνn ΕΡΤ1 Μαρία Δέγλερη τόνισε ότι διεκδικούν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην επιβίωσή τους και ότι οι συνταξιούχοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι να πληρωθούν.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τη διοίκηση της τράπεζας παρά το γεγόνος ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους πρώην εργαζομένους της Εθνικής. «Ζητάμε και διαχειρισιτκό έλεγχο του λογαριασμού για να δούμε που έχουν διασπαθιστεί τα λεφτά μας» πρόσθεσε.

Το κάλεσμα της «Πρότασης Προοπτικής - Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας»,
Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας κλιμακώνουν τη δράση τους για την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ απέναντι στην απαράδεκτη στάση της Διοίκησης. Μετά τον αποκλεισμό των καταστημάτων Συντάγματος και Σταδίου τις προηγούμενες μέρες, από χθες 11/12 βρίσκονται στο κατάστημα Εμπορικού Κέντρου (103), κάνοντας κατάληψη και απαιτώντας το αυτονόητο: να πληρώσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της και να καταβάλει το ΛΕΠΕΤΕ.

Βρεθήκαμε κι εμείς χθες το βράδυ μαζί με τους συναδέλφους μας συνταξιούχους. Κι εμείς καταβάλλουμε εισφορές, η υπόθεση αφορά και όλους τους εργαζόμενους στην Εθνική, να μπουν όλοι στο ΛΕΠΕΤΕ τώρα. Δικαιούμαστε όλοι αξιοπρεπή επικούρηση, δεν αντέχουμε άλλο να μας κλέβουν καθημερινά τον κόπο μας! Όλοι μαζί υπερασπίζουμε την επιβίωση του ΤΥΠΕΤ το οποίο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα από τη μη καταβολή των εισφορών από τον ΛΕΠΕΤΕ. Όλοι μαζί δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει και το εφάπαξ μας από πιθανή υπαγωγή στο θνησιγενές Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Καλούμε τους εργαζόμενους της Αθήνας να παρευρεθούν και να στηρίξουν με την παρουσία τους την κατάληψη. Να οργανωθούν καταλήψεις σε όλη τη χώρα, να κλιμακώσουμε τη δράση μας.

Επιτέλους η υποταγμένη ηγεσία του ΣΥΕΤΕ να σταματήσει να κάνει πλάτες στην Τράπεζα και την  κυβέρνηση, που φημολογείται ότι παρασκηνιακά σχεδιάζουν μείωση της παροχής, ένταξη στο ΕΤΑΕΑΠ χωρίς να πληρώσει η τράπεζα φράγκο και δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, ό,τι χειρότερο για μας!

Να γίνει έκτακτο ΔΣ ΣΥΕΤΕ και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα! Δεν ανεχόμαστε να φεύγουν καθημερινά συνάδελφοι από την Τράπεζα, υπό τη φοβερή πίεση και τρομοκρατία, και τα τηλεφωνήματα των στελεχών.

Για την επικούρηση, το ΤΥΠΕΤ, τη σύμβαση που δικαιούμαστε!
Mία, δύο, τρείς, πολλές καταλήψεις παντού!
Συμμετέχουμε όλοι, όχι στην ανάθεση σε άλλους για εμάς,  χωρίς εμάς!
 .thepressproject.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου