Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Αγονος ο διαγωνισμός για την άγονη γραμμή των Κυθήρων

Και νέα παράταση παίρνει ο «ιδιότυπος αποκλεισμός» των Κυθήρων, όπως τον είχε αποκαλέσει πρόσφατα ο δήμαρχος του νησιού, που βιώνουν από τις αρχές Ιουνίου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του, καθώς ο διαγωνισμός προκήρυξης υποβολής προσφορών για την κάλυψη της γραμμής Πειραιάς - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Κίσσαμος κηρύχτηκε άγονος.


Η μία και μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που είχε δείξει ενδιαφέρον δεν εμφανίστηκε να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου.
Υστερα από αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Ναυτιλίας τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα στις 31 Ιουλίου) θα συγκαλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) το οποίο θα προχωρήσει στη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης πλόων» μέχρι τη λήξη της δρομολογιακής περιόδου (31/10).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΑΣ θα συζητήσει και την τροποποίηση της δρομολογιακής γραμμής βάσει των προτάσεων που έχει κάνει η δημοτική αρχή.

Γραφειοκρατικές διαδικασίες

Όποια εξέλιξη όμως και αν υπάρξει στο θέμα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι νομικές δυσκολίες που υπάρχουν για την ανάθεση των επιδοτούμενων (άγονων) γραμμών θα προκαλέσουν μια εκ νέου μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να δρομολογηθεί πλοίο στη συγκεκριμένη γραμμή.
Ετσι, ορατός είναι ο κίνδυνος τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα να παραμείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με το διοικητικό τους κέντρο τον Πειραιά για πολλές ημέρες ακόμα, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επιδοτούμενο δρομολόγιο το εκτελούσε το 42χρονο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας ΛΑΝΕ (θυγατρική της ΑΝΕΚ), το οποίο όμως στις αρχές Ιουνίου υπέστη σοβαρή μηχανική βλάβη που μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα το δρομολόγιο να διακοπεί.
Στις 17 Ιουλίου, σχεδόν ένα μήνα μετά τη διακοπή των δρομολογίων, το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως ορίζει ο νόμος, κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία από τη σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, επιβάλλοντας παράλληλα και τις σχετικές κυρώσεις (μερική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της σύμβασης). Στη συνέχεια, προχώρησε στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την κάλυψη της γραμμής.
Σημειώνεται ότι το θέμα έχει φθάσει και στη Βουλή με ερωτήσεις που έχουν καταθέσει στον υπουργό Ναυτιλίας βουλευτές, ενώ, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δημάρχου Ευστράτιου Χαρχαλάκη, λόγω της κατάστασης αυτής, έχουν μειωθεί οι αφίξεις στο νησί συγκριτικά με πέρυσι, ενώ σημειώνονται ακυρώσεις και για τον Αύγουστο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου