Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Συγγραφείς καταγγέλλουν την Κονιόρδου με επιστολή στον Τσίπρα

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ. Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν Έλληνας υπουργός Πολιτισμού να στερεί τους δημιουργούς και εκδότες από τα πνευματικά τους δικαιώματα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του Συντάγματος. Και αυτό γίνεται από μια Υπουργό που είναι και η ίδια Καλλιτέχνης!» γράφουν  οι Έλληνες συγγραφείς στην επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή μία διάταξη στο σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, με τη μορφή του επείγοντος.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει  γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης αλλά και των αναταράξεων που έφεραν οι τροποποιήσεις του στον χώρο των συνθετών και των στιχουργών. Αυτοί που αντιδρούν σήμερα, είναι οι συγγραφείς οι οποίοι ζητούν από τον Αλ. Τσίπρα να παρέμβει προσωπικά.
«Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εντελώς αιφνιδιαστικά σκοπεύει να καταργήσει πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και εκδοτών, με δύο διατάξεις που προσέθεσε εκτάκτως, και χωρίς την προηγούμενη υποχρεωτική διαβούλευση, στο νομοσχέδιο για την συλλογική διαχείριση που μόλις προχθές την Παρασκευή 7-7-17 κατέθεσε στη Βουλή και προγραμματίζεται να ψηφισθεί με επείγουσα διαδικασία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα» γράφει μεταξύ άλλων η επιστολή - ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό, την οποία υπογράφουν σχεδόν όλα τα σωματεία Ελλήνων συγγραφέων, δημοσιογράφων και εκδοτών.
Συγκεκριμένα τονίζουν πως με τη διάταξη 55 παρ. 3, η υπουργός κα Κονιόρδου, επιτρέπει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αναπαράγουν και διανέμουν ψηφιακά μέσω του διαδικτύου αποσπάσματα έργων και άρθρα εφημερίδων και περιοδικών χωρίς την άδεια των δημιουργών και χωρίς αμοιβή! «Η διάταξη αυτή είναι αντίθετη με την κοινοτική οδηγία 2001/29 που επιτρέπει σχετική εξαίρεση μόνον χάριν παραδείγματος κατά τη διδασκαλία ή τις εξετάσεις (η διάταξη της Υπουργού αφορά εν γένει τη διδασκαλία, συμπεριλαμβάνοντας και εκπαιδευτικά συγγράμματα ή επιστημονικά βιβλία) ενώ η διεθνής πρακτική είναι η σχετική εξαίρεση να συνοδεύεται και με την υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους συγγραφείς και εκδότες» σημειώνουν.
tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου