Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Ο Δήμος Θερμαϊκού χαρίζει στη Μητρόπολη 26 στρ. πάνω στο κύμα

«Παραθαλάσσιος δήμος του νομού Θεσσαλονίκης χαρίζει οικόπεδα. Πάνω στο κύμα, με φως και νερό, τακτική συγκοινωνία. Όσοι δηλώσετε καλές προθέσεις, προηγείστε». Δεν είναι τρολιά, δεν είναι αστείο, αλλά θα μπορούσε έτσι να είχε δημοσιευτεί μια αγγελία του Δήμου Θερμαϊκού, η διοίκηση του οποίου αποδεικνύεται πολύ γαλαντόμα σε όσους επιθυμούν να δηλώσουν «πρόθυμοι» να «εκμεταλλευτούν» τα… αναξιοποίητα οικόπεδά του. Μόνο που η αριστερή αντιπολίτευση είναι ήδη έξω από το γραφείο του εισαγγελέα καταγγέλλοντας σκάνδαλο.

Όσοι Θεσσαλονικείς -και μόνο λίγοι δεν είναι- γνωρίζουν την περιοχή «Πάλιουρας» -οι παλιότεροι τη γνωρίζουν ως «Κτήμα Καραγκιόζη»- καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι «εδώ κάτι τρέχει», όταν μάθουν ότι η διοίκηση του δήμου χαρίζει -ναι, χαρίζει- για είκοσι χρόνια στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς 26 στρέμματα πάνω στο κύμα (κυριολεκτικά), κατάφυτη από πεύκα και λεύκες που φυτεύτηκαν μετά τον πόλεμο -το σημείο ήταν απάγκιο των καημών και των παθών της φτωχολογιάς της Επανομής και της Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 60 χρόνια.
Παρότι τα πέριξ μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα σήμερα δίνουν εικόνα εγκατάλειψης (και φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Συρία), τα εξοχικά που έχουν μετατραπεί σε πρώτη κατοικία από τους ιδιοκτήτες τους δίνουν πάντα την αίσθηση μεσοαστικού θερέτρου.
Στο κομμάτι της παραλίας με τα δέντρα, στα 26 στρέμματα δημοτικής γης, ακόμη και σήμερα χιλιάδες Θεσσαλονικείς -από αδύναμα οικονομικά στρώματα, που διευκολύνονται από το γεγονός ότι φτάνουν μέχρι τη θάλασσα τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ- και κάτοικοι της Επανομής ξεκουράζονται κάτω από τα δέντρα, αφού έχουν βουτήξει στα ρηχά νερά της παραλίας.
Είναι να απορεί κανείς πώς τόλμησε καν να το σκεφτεί η διοίκηση του δήμου να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια και μάλιστα να την παρουσιάζει σαν… αξιοποίηση και αναπτυξιακή επένδυση.

Αιφνιδιασμός

Τρίτη βράδυ αιφνιδιαστικά έφεραν το θέμα στο τοπικό συμβούλιο Επανομής (πέρασε με 3-2 ψήφους) και χθες το βράδυ το συζητούσαν εκτός ημερησίας στο δημοτικό συμβούλιο (αποσύρθηκε τελευταία στιγμή λόγω των αντιδράσεων). Τι ισχυρίζεται η διοίκηση στο μνημειώδες εισηγητικό της κείμενο; Οτι:
►1. «επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα» (sic),
►2. «μας ζητήθηκε νομίμως να το παραχωρήσουμε στην Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς» (!!!), «το εν λόγω αγροτεμάχιο» (τι λέει άραγε το δασαρχείο;) «με τα κτίσματά του είναι κενό, λόγω λήξης της προηγούμενης εκμίσθωσης»
►3. πρόθεση της Μητρόπολης είναι «να δημιουργήσει κατασκηνωτικό κέντρο φιλοξενίας νέων της Μητροπόλεως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών καθώς και κέντρο πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων κατά τους χειμερινούς μήνες» (θα έχουμε και οικοδομικές εργασίες δηλαδή;).
Γιατί όλη αυτή η «απλοχεριά» και η βιασύνη; Για να δημιουργήσει η Μητρόπολη «κατασκηνωτικό κέντρο νέων με πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και κατά τους χειμερινούς μήνες». Και ποιο θα είναι το όφελος δήμου και δημοτών; «Αποροι της Επανομής σε ποσοστό 20%» θα φιλοξενούνται στα προγράμματα του καλοκαιριού και η κατασκήνωση «θα απασχολεί σε ποσοστό 30% δημότες του Δήμου Θερμαϊκού».
Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» τονίζει ότι «πρόκειται για σκάνδαλο που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια όλων των δημοτών και είναι υποκριτικό να χρησιμοποιούνται οι άποροι και άνεργοι ως προφάσεις για να δώσει ο δήμος το ‘‘φιλέτο’’ στη Μητρόπολη προκειμένου να δημιουργηθεί κατασκήνωση για τα κατηχητικά».
Ο κ. Κουζινόπουλος θυμίζει:
►1. ότι υπάρχουν εκτάσεις και μάλιστα μεγάλες μοναστηριακές τις οποίες η Μητρόπολη μπορεί να αιτηθεί να της παραχωρηθούν για κατασκηνώσεις
►2. τον Μάρτιο έληξε μετά από δέκα χρόνια η μίσθωση του αναψυκτηρίου (12.000 τον χρόνο εισέπραττε ο δήμος) που βρίσκεται στο άλσος χωρίς να γίνει -συμπτωματικά- νέος διαγωνισμός. Ολοι αναρωτήθηκαν γιατί αφήνεται το άλσος να ρημάξει και τώρα φυσικά παίρνουν την απάντηση.

Μπάνιο κατόπιν... αδείας

Και, το σημαντικότερο, «καθώς θα περιφραχτεί η έκταση των 26 στρεμμάτων για να λειτουργήσει ως κατασκήνωση, δεν θα είναι πλέον ελεύθερη η πρόσβαση στο ευρύ κοινό, πρωτίστως στους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας και της Επανομής, ενώ μια τέτοια χρήση δεν είναι σύμφωνη με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Επανομής που προβλέπει για το κτήμα Καραγκιόζη - Πάλιουρα ζώνη Β’ κατοικίας και όχι κατασκήνωση».
Προσθέτουμε ότι είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες όλοι να ξέρουν ότι οι οικονομικά αδύναμοι κάνουν μπάνιο στο σημείο αυτό και να τους υπόσχεσαι ότι θα κάνουν πλέον μπάνιο «ελεύθερα», δηλαδή κατόπιν… αδείας και προεπιλογής τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης και η διοίκησή του κάνουν τέτοια… δωρεά. Πριν από τρεις μήνες, αυτή τη φορά σε άλλο σημείο του παραλιακού μετώπου, κεντρικό πάντα, στην Περαία, στο «Κέντρο Κάππα», εισηγήθηκε την παραχώρηση 12 στρεμμάτων σε… ιππικό όμιλο.
Ο κ. Κουζινόπουλος ζήτησε με ένταση να προσκομιστούν όλα τα σχετικά με τον «Αιτούντα Δωρεάς» σύλλογο, αλλά μέχρι χθες δεν είχαν δοθεί στοιχεία ούτε καν για τα μέλη από το διοικητικό συμβούλιο του ιππικού ομίλου. Η αντιπολίτευση πριν από μήνες είχε ματαιώσει τη δωρεά ή την είχε αναστείλει ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία και απειλώντας με άμεση προσφυγή στον εισαγγελέα.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου