Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Ζωντανεύει και πάλι το Πάρκο Σχιστού

Mιά όαση πρασίνου και μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σε μια περιοχή της Αττικής ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, στο Σχιστό, που εκτείνεται σε 500 στρέμματα και που από χωματερή διαμορφώθηκε σε πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο, εδώ και περίπου 18 χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη. Ένα φιλόδοξο σχέδιο, που στοίχισε 4 δισ. δραχμές και που θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες των γύρω περιοχών ως ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής, μέχρι χθες ήταν πάρκο «φάντασμα».

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού βρίσκεται απέναντι από το Βιοτεχνικό Πάρκο και σε τμήμα του χώρου λειτουργούσε η χωματερή του Σχιστού (1965-1991), η αποκατάσταση της οποίας ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα.
Επιχορηγήθηκε από το Ταμείο Συνοχής κατά 75% και το συνολικό κόστος ανήλθε σε περίπου 4 δισ. δραχμές.
Ιδιοκτησιακά ανήκει στην Ιερά Σύνοδο και με δικαστική απόφαση η διαχείρισή του πέρασε στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)-Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με μίσθωμα 1.200 ευρώ τον μήνα.

Εγκατάλειψη

Εγκαινιάστηκε το 1998, παραδόθηκε τον επόμενο χρόνο, όμως το Πάρκο δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να ριχτούν τόνοι από μπάζα και σκουπίδια, να λεηλατηθούν και να καταστραφούν παιχνίδια, παιδικές χαρές και τα «περίπτερα» που προορίζονταν για διοικητήριο και αναψυκτήριο, να αφαιρεθούν μεταλλικά εξαρτήματα, παιχνίδια παιδικής χαράς, ιστοί φωτισμού, ακόμη και σωληνώσεις εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, προβλεπόταν να λειτουργήσουν μέσα στο Πάρκο: σύστημα διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου, στεγανοποίηση του ανάγλυφου, μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων, δενδροφυτεύσεις, χώροι περιπάτου και αναψυχής με παιδικές χαρές, πάρκα και πέντε λιμνούλες, αναψυκτήριο με πρόβλεψη επέκτασης σε εστιατόριο, χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, σύστημα αποστράγγισης και συλλογής των νερών της βροχής, οικολογικές κατασκευές, παρατηρητήριο στη θέση «Ξέρξης» (εκεί όπου ο Πέρσης βασιλιάς είχε στήσει τον χρυσό θρόνο του για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας), χώροι στάθμευσης, μεγάλο πλάτωμα επισκέψιμο με αερόστατο.
Χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μαζί με τον ΕΔΣΝΑ διοργάνωσε ενημερωτική επίσκεψη στον χώρο για την πορεία των έργων ανάπλασης και ανακατασκευής του Πάρκου.
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.
Μέσα σε τρεις εβδομάδες, όπως έκανε γνωστό ο γ.γ. του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Δρίβας, απομακρύνθηκαν περίπου 500 τόνοι μπάζα και σκουπίδια με 36 κοντέινερ, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το επόμενο σημαντικό βήμα, αυτό της φύλαξης.
Εάν λυθεί το ζήτημα της φύλαξης, με προσωπικό, κάμερες και μπάρες, αμέσως μετά θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε άλλα έργα, καθώς δεν θα υπάρχει κίνδυνος για βανδαλισμούς και καταστροφές.
Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει συνεργασία με αθλητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς που θα τους ενδιέφερε να αναπτύξουν δράσεις στο Πάρκο, προκειμένου αυτό να αποκτήσει ζωή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά δήλωσε ότι οι εργασίες που γίνονται στο Πάρκο έχουν στόχο να σταματήσουν μια πορεία εγκατάλειψης, απαξίωσης και καταστροφής μιας μεγάλης επένδυσης που φιλοδοξούσε να ανατρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και να καταστήσει τον χώρο προσβάσιμο, ασφαλή και ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
.efsyn.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου