Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Τρεις μνηστήρες για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΘ

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τις τρεις δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.          Οι τρεις εταιρείες είναι η International Container Terminal Services (ICTS), που έχει έδρα τις Φιλιππίνες, η P&O Steam Navigation Company (DP World), που έχει έδρα το Ντουμπάι, και η Deutsche Invest Equity Partners, στην οποία μετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης.

Να σημειωθεί ότι, αν και είχε εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον η εταιρεία Mitsui, τελικά δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά και μένει εκτός διαγωνισμού.
Οι προσφορές κατατέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας Morgan Stanley στο Λονδίνο, καθώς είναι οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι πληροφορίες είναι αρκετά συγκεχυμένες για τους φακέλους των προσφορών, ενώ κυκλοφορούν φήμες -οι οποίες τελούν υπό την αίρεση της τελικής αποσαφήνισης- ότι τελικά θα μείνουν μόνο δύο μνηστήρες και ότι οι προσφορές που έχουν υποβληθεί είναι πολύ χαμηλές, περί τα 130 εκατ. ευρώ.
Ποσό που θεωρείται ασύμφορο, δεδομένου ότι μόνο το ταμείο του ΟΛΘ διαθέτει 70 εκατομμύρια.
Τι προβλέπει η διαδικασία
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη διαδικασία, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ζητήσει από τις εταιρείες βελτιωμένες προσφορές από τους υποψηφίους, που στη συνέχεια θα αντιπαραβληθούν με τις αποτιμήσεις που έχουν γίνει για λογαριασμό του Ταμείου από τους ανεξάρτητους αποτιμητές.
Μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή και την υπογραφή της σύμβασης, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ πρέπει να επικυρωθεί και από τη Βουλή.
Ο τελικός παραχωρησιούχος, σύμφωνα με τη σύμβαση υποχρεούται να εκτελέσει σε διάστημα 7 ετών επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, αλλά και να αυξήσει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000TEU μέσα σε διάστημα 9 ετών.
.efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου