Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Αρχίσαμε!Ο Λευκός Οικός μειώνει στο μισό τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ

Περικοπές δισεκατομμυρίων σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό που δίνει η χώρα σε προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign PolicyΕπιτελικά στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήραν χθες εντολή να μειώσουν τουλάχιστον κατά 50% τη χρηματοδότηση σε προγράμματα του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια (9,3 δισ. ευρώ) το χρόνο για τα Ηνωμένα Έθνη, όπως γράφει το δημοσίευμα.

Το 2016 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες 1,5 δισ. δολάρια (1,4 δισ. ευρώ) από το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού της, που ανέρχεται σε 4 δισ. δολάρια (3,7 δισ. ευρώ).
Τα προγράμματα του ΟΗΕ που πιθανόν να επηρεαστούν περισσότερο από τις περικοπές περιλαμβάνουν το Διεθνές Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για Επείγουσες Ανάγκες Παιδιών και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη.
Αυτή η κίνηση του Λευκού Οίκου σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ από τις διεθνείς δραστηριότητες για την ειρήνη, την παροχή εμβολίων σε παιδιά, προγράμματα για τη διαφθορά στα πυρηνικά όπλα, και την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών σε Συρία και Υεμένη, σύμφωνα τις πληροφορίες.
Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει την Πέμπτη την πρότασή του για τον προϋπολογισμό του 2018 , που αναμένεται να περιλαμβάνει περικοπές έως και 37% στις δαπάνες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), και άλλα προγράμματα εξωτερικής βοήθεια.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι περικοπές θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2018 ή θα συμβούν σταδιακά στην υπόλοιπη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το περιοδικό.
Πάντως, στις 9 Μαρτίου Αμερικανοί διπλωμάτες σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη προειδοποίησαν μέλη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων δωρητών από Ευρώπη, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, να «περιμένουμε ένα μεγάλο οικονομικό εμπόδιο» για τις δαπάνες, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. 
 .efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου