Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Η Έφη Αχτσιόγλου προετοιμάζει : Το ΔΝΤ επιθυμεί περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση

«Για το ΔΝΤ, αλλά και για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης, ένα πράγμα είναι σαφές: Η Ελλάδα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων αποτελεί το παράδειγμα που πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ τόνισε ότι «οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κατέστησαν την Ελλάδα πειραματόζωο».

«Βασικός στόχος των τελευταίων ετών ήταν η μείωση του εργατικού κόστους, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και, τελικά, να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό έγινε, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης. Έτσι, έγιναν οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο μειώθηκαν, από το 2009 έως το 2014, κατά 26%», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας στο συνέδριο «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις - Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Καταλόγισε επίσης στο ΔΝΤ ότι επιθυμεί περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και καταπάτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «όλοι στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στην Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση, συζητούν το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυτήν την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης για τη χώρα μας». Τόνισε δε, ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά έθεσε ξανά στο επίκεντρο το ζήτημα της αλληλεγγύης και του σεβασμού στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. 
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί, παρά να βασιστεί σε ένα νέο υπόδειγμα, που προϋποθέτει την αναστροφή του brain drain, την ανάσχεση της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας. 
naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου