Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Tο καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο είναι ελληνικό!

Το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο είναι ελληνικό και αναβλύζει από πηγές που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στα Άγραφα. Πρόκειται για το νερό Θεόνη που εμφιαλώνεται στην Καρδίτσα κι από εκεί ταξιδεύει τη φήμη του σε ολόκληρο τον κόσμο.  Το περασμένο Σάββατο στο Berkeley Springs της Δυτικής Βιρτζίνια, 700 νερά από όλο τον πλανήτη διαγωνίστηκαν στο 26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting. Πρόκειται για την πιο σημαντική διεθνή συνάντηση Γευσιγνωσίας Νερού, που συγκεντρώνει την ελίτ του νερού στον πλανήτη και βραβεύει τα κορυφαία εξ αυτών.

Δέκα αυστηροί κριτές, μετά από ώρες δοκιμών επέλεξαν τα καλύτερα νερά από 18 κράτη στον πλανήτη. Έψαξαν την γεύση, την οσμή, την εμφάνιση αλλά και την αίσθηση στο στόμα.
Το νερό Θεόνη είναι πηγαίο νερό, από τις αναβλύζουσες πηγές της Γκούρας των Αγράφων, σε υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα. Οι πηγές αυτές βρίσκονται μέσα στο δάσος «Βατσουνιάς» στο Δήμο Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας. Οι πηγές στη περιοχή αυτή αποτελούν τμήματα της λεκάνης απορροής του Πηνειού Ποταμού.
Οι τοπογραφικές συνθήκες που καθορίζουν το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώθηκαν με την πάροδο των γεωλογικών ετών μέσω της δράσης ενδογενών (μετακινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών) και εξωγενών (κυρίως η επίδραση ατμοσφαιρικών παραγόντων) δυνάμεων. Βασικά στοιχεία που περιγράφουν το ανάγλυφο είναι οι υψομετρικές μεταβολές, η κλίση του εδάφους και οι πτυχώσεις.
Η περιοχή των πηγών του νερού Θεόνη εντοπίζεται στις δυτικές παρυφές του Ιτάμου όρους και τις νότιες παρυφές του όρους Κόζιακα που απαρτίζουν και τη κορυφογραμμή των Αγράφων. Οι φυσικές (με αρτεσιανό νερό) πηγές της Γκούρας τροφοδοτούν επίσης με 900 μ3 ανά 24ωρο πόσιμο νερό τους κατοίκους της Βατσουνιάς.
Το νερό των πηγών της Γκούρας αναβλύζει από υπόγειες φυσικές δεξαμενές και δεν σταματάει ποτέ.

«Θεόνη» είναι, όπως έγινε γνωστό, από τις αναμνήσεις των γερόντων της περιοχής, το όνομα της νεράιδας των πηγών της περιοχής.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου