Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Πώς είδαν τα ξένα Μέσα τον ανασχηματισμό Τσίπρα

Κινήσεις με στόχο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης «βλέπει» ο ξένος Τύπος πίσω από τον ανασχηματισμό.
FT: Μετριοπαθείς στη θέση «σκληροπυρηνικών»            Οι «σκληροπυρηνικοί» αριστεροί αντικαθίστανται με μετριοπαθείς σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τους Financial Times, που σημειώνουν ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους.
«Αναπάντεχη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα την κίνηση του διορισμού του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας με την ευθύνη της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της πρόσελευσης νέων επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός απομάκρυνε τρεις «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς υπουργούς, του Πολιτισμού, του Παιδείας και του Ναυτιλίας. Αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνο Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος είχε ήδη απορρίψει τη θέση γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενοι στην πρώην διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπ. Εργασίας και βασική διαπραγματεύτρια, Έφη Αχτσιόγλου, οι FT σημειώνουν ότι είναι νεότερη υπουργός που αναβαθμίστηκε.

Ο κ. Τσίπρας ίδρυσε δύο νέα υπουργεία για να αντιμετωπίζει δύο νέα ζητήματα, διορίζοντας τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον Γιάννης Μουζάλα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ανασχηματίζει για να “καλμάρει» τους δανειστές»

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό για να «καλμάρει» τους πιστωτές της Ελλάδας, απομάκρυνε υπουργούς, που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας και διατήρησε την ηγετική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να προχωρήσουν τα μέτρα, έτσι ώστε οι διαπραγματευτές να αρχίσουν τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την ανακούφηση του χρέους.
«Όπως φάνηκε, σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τους πιστωτές αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, που είχε αντιταχθεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο μετριοπαθή, Γιώργο Σταθάκη» διαβάζουμε.
Οι ΝΥΤ γράφουν ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που είχε δεχτεί επικρίσεις για τους αργούς ρυθμούς εξορθολογισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα αντικαταστάθηκε από μία νεότερη βοηθό του.
Τέλος, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.
Και η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να επισπευτούν οι συνομιλίες με τους πιστωτές τις Ελλάδας και να αναπτερώσει το ηθικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σοβαρές εκπτώσεις.
.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου