Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Απορρίφθηκε ξενοφοβική συνταγματική αλλαγή στην Ουγγαρία

Δεύτερο σκαμπίλι στον Βίκτορ Ορμπαν μέσα σ' ένα δίμηνο. Για δύο μόλις ψήφους ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός απέτυχε χθες να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή ώστε να εγκριθεί τροποποίηση στο Σύνταγμα, που προέβλεπε πως «αλλοδαπός πληθυσμός δεν μπορεί να εγκατασταθεί στην Ουγγαρία». Παρότι η συνταγματική αλλαγή υπερψηφίστηκε από 131 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και του μικρού κυβερνητικού του εταίρου, οι αντιπολιτευόμενες κοινοβουλευτικές ομάδες του νεοναζιστικού Jobbik, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων απείχαν της ψηφοφορίας,
στερώντας από τον Ορμπαν τον μαγικό αριθμό των 133 ψήφων (σε σύνολο 199 βουλευτών) που χρειαζόταν για να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.                                      Το νέο φιάσκο ήρθε να προστεθεί στην ακύρωση -λόγω χαμηλής συμμετοχής- του δημοψηφίσματος της 2ας Οκτωβρίου, το οποίο έστησε ο Ορμπαν προκειμένου οι πολίτες να απορρίψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ουγγαρία βάσει ποσοστώσεων, όπως προβλέπει το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ε.Ε.
Τότε είχε εξαγγείλει πως θα κατοχυρώσει συνταγματικά την απαγόρευση του μέτρου. Ξεπερνώντας όμως σε μισαλλοδοξία αλλά και τακτικισμό τους κυβερνώντες εθνικιστές, το Jobbik -που επί της αρχής στηρίζει τη συνταγματική αναθεώρηση- μπλόκαρε τη διαδικασία, απαιτώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω νόμο που δίνει άδεια παραμονής με το αζημίωτο σε πολίτες από τρίτες χώρες και τις οικογένειές τους, αν αγοράσουν 5ετή κρατικά «ομόλογα διαμονής», αξίας 60.000-300.000 ευρώ έκαστο! Χιλιάδες πλούσιοι αλλοδαποί από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή έχουν ήδη αξιοποιήσει τον νόμο μετακομίζοντας στην Ουγγαρία.
«Προδότης είναι όποιος επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε τρομοκράτες με αντάλλαγμα λεφτά!» έγραφε το πλακάτ που σήκωσαν οι βουλευτές του Jobbik προτού απόσχουν της ψηφοφορίας, χαλώντας προς το παρόν τα σχέδια του Ορμπαν.
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου