Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΚΗ ΧΑ – Σωτ. Πουλικόγιαννης- Η επίθεση έγινε μετά από συμφωνία ΧΑ και μεγαλοεργολάβων

Συνεχίστηκε την Δευτέρα στο Εφετείο η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με την εξέταση του σκέλους της υπόθεσης που αφορά την επίθεση ταγμάτων εφόδου της ΧΑ εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Πέραμα, πέντε μέρες πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.  Η 97η δικάσιμος ξεκίνησε στις  09:45 κι ενώ έξω από το Εφετείο είχαν συγκεντρωθεί από τις 08:30 εξακόσια περίπου μέλη του ΠΑΜΕ, πολλά εκ των οποίων εισήλθαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. 

Την δίκη παρακολούθησαν επίσης βουλευτές του ΚΚΕ και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη  της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Αντιφασιστικού Αθήνας-Πειραιά και της ΚΕΕΡΦΑ. Παρούσα για ακόμη μια φορά η Μάγδα Φύσσα και μέλη της οικογενείας της, σε μια ασφυκτικά γεμάτη  αίθουσα.
Παρόντες στο εδώλιο  μόνο τρεις κατηγορούμενοι (Κομιάνος, Καστρινός, Πανταζής), ενώ απουσίαζαν οι Αντωνακόπουλος και Χατζηδάκης.

Για μια ακόμη φορά η διαδικασία ξεκίνησε, με μάρτυρα της δίκης από την πλευρά της XA να  βρίσκεται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, ο οποίος παρά την εντολή της Προέδρου να βγει δεν κουνήθηκε από την θέση του. Χρειάστηκε η παρέμβαση του συνηγόρου πολιτικής Αγωγής T. Ζώτου και η ανακοίνωση του ονόματος του, προκειμένου να βγει από την αίθουσα, προβάλλοντας στην έδρα την δικαιολογία πως «δεν άκουσε». Πρόκειται για  τον Περικλή Μουλιανίτη επικεφαλής Τ.Ο. Περάματος και Περιφερειακό σύμβουλο Αττικής.

Στο βήμα του μάρτυρα προσήλθε να καταθέσει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και ένα από τα εννέα θύματα της επίθεσης της ΧΑ στο Πέραμα.

Από τα σημαντικότερα τμήματα της κατάθεσης Πουλικόγιαννη είναι η καταγγελία στην οποία αποδίδει και την επίθεση της ΧΑ  για συμφωνία που έγινε μεταξύ της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα μεταξύ του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου και των βουλευτών Kασιδιάρη, Λαγού και πέντε μεγαλοεργολάβων της Ζώνης έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 
Η κατάθεση-καταπέλτης ξεκίνησε όταν η Πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα ποιο  ήταν το κίνητρο της επίθεσης των χρυσαυγιτών:
«Λειτούργησαν κατ’ εντολή μεγαλοεργολάβων μέσα από τη Ζώνη. Πάρα πολλά χρόνια, οι μεγαλοεργολάβοι, οι εργοδότες δηλαδή, προσπαθούν, να βγάλουν τους συνδικαλιστές από τη μέση, να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, όροι υγιεινής κ.λπ., το έχουν δηλώσει πολλές φορές, από το 2008, πριν καν υπάρξει άνεργος στην ζώνη το έχουν πει επανειλημμένως. Θέλουν σωματείο που να το κάνουν ό,τι θέλουν. Μιλάμε για τεράστια ποσά που παίζονται εκεί, μια μέση δουλειά φτάνει στο ένα εκατομμύριο.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν άμεση επαφή με τη Χρυσή Αυγή και συναντήθηκαν μαζί της. Ήταν οι Αθανάσιος Πυρήνης της Αυτοσόλ, Αντώνης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Δελής, Δημήτρης Μεταξάς,  Βαγγέλης Βουδούρης μέλος και αυτός του Δ.Σ. των Ενώσεων. Και ακούσαμε στην πορεία και άλλα ονόματα.
Ξεκίνησαν το 2008 μια βιομηχανία μηνύσεων εναντίον μας, το 2012 μπήκε στο παιχνίδι η Χρυσή Αυγή. Με παίρνει κάποιος τηλέφωνο, ήμουν παρών σε μια συνάντηση, μου λέει, πέταξε τα κινητά σου, κινδυνεύεις, κι έλα να σου πω. Ορκίστηκα να μην πω το όνομα του, δεν θα το πω ούτε τώρα. 
Σε ένα μαγαζί στη Συγγρού βρέθηκαν οι πέντε αυτοί που σας είπα, με Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, και συμφώνησαν την – με κάθε τρόπο – εξαφάνισή μας. Ο άνθρωπος αυτός μου είπε πως έπεσε ρευστό στο τραπέζι, 300.000-400.000 ευρώ» κατέθεσε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης στο δικαστήριο, ενώ αργότερα σε ερώτηση της Εισαγγελέως αποκάλυψε πως δεν αποκαλύπτει το όνομα γιατί το άτομο αυτό ανήκει στην ΧΑ-τουλάχιστον τότε που ειπώθηκαν όλα αυτά-και κινδυνεύει η ζωή του.

Ο μάρτυρας συνέχισε κάνοντας λόγο για την παγίδα που έμαθε πως του είχαν στήσει στη Ζώνη:
«Στο βίντεο του Λαγού για τους αλιεργάτες αναφέρεται πως η επόμενη που έχει σειρά είναι η Ζώνη. Μάλιστα με τον Αντωνακόπουλο (κατηγορούμενος στην υπόθεση) κάποιος από την Ζώνη που έκανε τον χρυσαυγίτη για ν’ ακούσει τι λένε, έμαθε πως είχαν σκοπό να με καλέσουν σ’ ένα  πλοίο που κατασκευάζονταν τότε και με πρόσχημα τα εργατικά, να με χτυπήσουν, να φανεί σαν επίθεση από το σωματείο, σαν εξέγερση κι έτσι  να σβήσει το Σωματείο σιγά-σιγά.
Κάποια στιγμή ήρθε ο Χατζηδάκης (κατηγορούμενος και αυτός στην υπόθεση) και μου λέει «είμαι επικεφαλής τάγματος εφόδου και με στέλνει ο Λαγός, θέλει να συναντηθείτε». Εγώ δεν έχω σχέση με το Λαγό, απαντώ. «Θέλουμε να ξέρετε, ότι εκτιμάμε τη δουλειά που κάνετε», συνέχισε. Τους είπα ε, αφού το εκτιμάτε τότε δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι, αφού όλα είναι οκ. Για εκείνο το διάστημα δεν υπήρχαν καθόλου απειλές.
 Έναν χρόνο μετά, 8 Αυγούστου του 2013, 12 το μεσημέρι, δεν υπάρχει ψυχή στο Πέραμα, στην καντίνα, ήλθαν Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος, με 40-50 φουσκωτούς και 15 εργαζόμενους, και έκαναν συνάντηση, την οποία πρόβαλαν στο site της Χρυσής Αυγής. «Οι λακέδες, το απόστημα του ΠΑΜΕ θα σβήσει», είπε ο Λαγός. Αργότερα μάθαμε ότι οι δεκαπέντε που ήταν εκεί ήθελαν να κάνουν σωματείο».

«Τελειώσατε! Φεύγετε από το λιμάνι, κουμάντο   κάνουμε εμείς»

Η πρόεδρος ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για την λειτουργία της Ζώνης και των συνδικάτων και κατόπιν ζήτησε από τον μάρτυρα να καταθέσει τι έγινε το επίμαχο βράδυ στο Πέραμα.
«Το βράδυ εκείνο είχαμε βγει για να προπαγανδίσουμε το φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή που θα γινόταν την επόμενη Πέμπτη. Να κολλήσουμε αφίσες, χαρτόνια και να γράψουμε συνθήματα δυο μηχανάκια, ένα αυτοκίνητο.
Από την Σοφ. Βενιζέλου και Νηρέως  βγήκαν ξαφνικά δυο τάγματα εφόδου» (στο σημείο αυτό ακούστηκαν γέλια από τους χρυσαυγίτες στο κοινό και η πρόεδρος προχώρησε σε συστάσεις) από 25 άτομα το καθένα που φώναζαν «Που είναι ο Πουλικόγιαννης; Που είναι ο Πουλικόγιαννης;».

Ξεχώριζαν δυο επικεφαλής μπροστά ο Πανταζής και ο Χατζηδάκης. Έμεινα μπροστά προσπαθώντας να είμαι όσο γίνεται πιο ψύχραιμος. Τους ήξερα από πριν, τον Χατζηδάκη επειδή είχε κάνει μεροκάματα στη Ζώνη και μου είχε συστηθεί, είχαμε κάνει παρέμβαση γι' αυτόν για να ασφαλιστεί στην επιχείρηση που εργαζόταν. 
Δεν είχε γραφτεί στο σωματείο. αλλά εργαζόταν. Με τον Πανταζή, δεν είχα προσωπικές σχέσεις αλλά τον ήξερα επειδή είχε ένα μπαλονάδικο και είχα πάει πολλές φορές στην διπλανή καφετέρια. Είχε γίνει κινητοποίηση αντιεξουσιαστών στο Πέραμα. Έτσι έμαθα  πως είναι χρυσαυγίτης.»
Μας φώναζαν: «Τελειώσατε από το λιμάνι, θα φύγετε, εμείς κάνουμε εδώ κουμάντο πια» κι άρχισαν να βρίζουν «γαμώ το χριστό, την παναγία σας, το μουνί της μάνας σας» και άλλα τέτοια.

Ο Σωτ. Πουλικόγιαννης περιέγραψε την εμφάνιση και τον οπλισμό των χρυσαυγιτών. Φορούσαν μαύρα, μπλούζες με τις δάφνες της ΧΑ και τον μαίανδρο, άλλες έγραφαν “This is Sparta”, κάποιοι φορούσαν κράνη, άλλοι όχι, ενώ κρατούσαν κοντάρια που είχαν στις άκρες τους μεταλλικές απολήξεις, σαν καρφιά και λάμες, άλλοι ρόπαλα, άλλοι στειλιάρια, οι πιο μικροί κρατούσαν πέτρες. Είχε παιδιά 15-16 χρονών, σχολιαρόπαιδα.

Ο μάρτυρας συνέχισε:

«Θέλοντας να κερδίσω χρόνο λέω στον Χατζηδάκη “Καλά δεν ντρέπεσαι ρε! Όταν έτρεχα για σένα ήταν καλά;” «Τι εννοείς ρε» μου κάνει και πάει να φύγει, γυρνάει απ’ την άλλη και απότομα ξαναγυρίζει σε μένα. Πίσω μου και δεξιά ένα παλικάρι που δεν σχέση με το κόμμα, τυχαία  βρέθηκε εκεί, μαζί μας, τον ήξερα, Κώστα τον λένε και ο Χατζηδάκης του λέει «Τι με κοιτάς εσύ ρε; Κάτω τα μάτια σου!» Το παιδί είχε αποσβολωθεί, είχε σαστίσει… και ξαφνικά ο κλοιός σφίγγει και νιώθω μια   πίεση, έρχονται όλοι κατά πάνω μας  και κόλλησαμε στ αμάξια πίσω. Εκεί δέχτηκα το χτύπημα στο κεφάλι. Έχασα τις αισθήσεις μου δεν είδα ποιος με χτύπησε. Αιμορραγούσα. Έπεσαν πάνω μου οι δικοί μου να με προστατέψουν.»

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης περιέγραψε στην πρόεδρο τον τραυματισμό τους λέγοντας πως ήταν πολύ τυχερός αλλιώς δεν θα βρισκόταν στο δικαστήριο να μιλά σήμερα. Περιέγραψε και τα τραύματα των συντρόφων του: «Το πιο ανατριχιαστικό είναι το τραύμα ενός από μας στο χέρι…είχε χωθεί το καρφί στο χέρι και είχε ανοίξει τρύπα έμπαινε το δάκτυλο της νοσοκόμας μέσα στην πληγή στο Θριάσιο όπου καταλήξαμε 9 άτομα. Σε άλλον είχε χωθεί στο πρόσωπο, σ’ άλλους στην πλάτη και σ’ έναν έσπασε το χέρι».

Η δολοφονική μανία των χρυσαυγιτών ήταν τέτοια και ο εξοπλισμός τόσο ακραίος που επιτέθηκαν στα αυτοκίνητα των μελών του ΠΑΜΕ ανοίγοντας τρύπες στις λαμαρίνες με τα ειδικά διαμορφωμένα κοντάρια που πριν χτυπούσαν ανθρώπους.
Όταν ο μάρτυρας συνήλθε άκουσε τους χρυσαυγίτες να λένε «τέλος χρόνου, βρώμισε»  και οι επικεφαλής συνέχισαν δίνοντας εντολή υποχώρησης «Το Πέραμα από δω, οι άλλοι από κει», ενώ η κυκλοφορία στον δρόμο άνοιξε για τα οχήματα που είχαν μπλοκάρει εξ αιτίας της επίθεσης.

Η Πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα:

Πρ.: Είδατε αν ήταν οι Χατζηδάκης-Πανταζής σ' αυτούς που σας χτύπησαν;
Μ.: Όχι. Δεν κρατούσαν άλλωστε κάτι. Φαινόταν να έχει συγκεκριμένο, διακριτό ρόλο καθένας εκεί. Αυτοί διεύθυναν, οι πιο μικροί πετούσαν τις πέτρες, οι πιο μεγάλοι με τα ρόπαλα.
Πρ.: Υπήρχε κάτι προσωπικό με εσάς;
Μ.: Προσωπικά δεν είχα με κανέναν, ποτέ. Στόχος ήταν οι κομμουνιστές. Αλλά επειδή το χτύπημα έπρεπε να έχει συμβολικό χαρακτήρα, ήμουν ο επικεφαλής των συντρόφων μου εκεί και έτσι στοχοποιήθηκα. Όποιος σύντροφος κι αν ήταν στη θέση μου, θα είχε δεχθεί επίθεση».

Η αστυνομία που τα πάντα ορά…

Ο μάρτυρας ερωτηθείς για την παρουσία αστυνομίας στην περιοχή είπε τα εξής: «Σε σημείο παρακάτω στο καρνάγιο ήταν άτομα της ομάδας ΔΙΑΣ, έπιναν καφέ στο fast food ΒΕΑΤ. Συχνά είναι εκεί. Τους είδα και τους ρώτησα πριν πάμε για την αφισοκόλληση, αν ήταν όλα εντάξει, δεν επισήμαναν κάτι.

Στο σημείο που πήγαμε για την αφισοκόλληση, πιο μετά, είδαμε 50-100 μέτρα πιο πέρα, σε πιο φωτεινό σημείο, που έχει πυλώνες, ήταν άτομα της ομάδας ΔΙΑΣ, τα οποία κοιτούσαν, είχε σταματήσει η κυκλοφορία, έβλεπαν και το μποτιλιάρισμα, και τον κόσμο εκεί που ήμασταν. Ο δρόμος αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που συνδέει το Πέραμα με τη Σαλαμίνα και τον Πειραιά.

Πρ.: Αποκλείεται στα 5-7' του περιστατικού που εκθέτετε να μην πέρασε κανένα όχημα γενικά;
Μ.: Δεν αποκλείω τίποτε. Αλλά από άλλους άκουσα, εγώ είχα χάσει τις αισθήσεις μου, ότι είχαν σταματήσει. Οι αστυνομικοί είχαν πλήρη εικόνα και της επίθεσης.
Πρ: Εκεί που έγινε η επίθεση, κατοικίες υπάρχουν; Περαστικοί, γείτονες;
Μ: Ναι, υπάρχουν κατοικίες. Είχαν βγει γείτονες και φωνάζανε. Όταν οι επιτιθέμενοι φύγανε πεζοί, σχεδόν ταυτόχρονα έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Πρ: Πότε έφτασε;
Μ: 7-8 περιπολικά και 10 μηχανάκια ΔΙΑΣ κάπου. Έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα αφού έφυγαν οι επιτιθέμενοι. Γύρω στο λεπτό μετά. Έφτασε και ο διοικητής του Α.Τ. Περάματος.
Πρ: Τον ξέρετε;
Μ: Ναι βέβαια. Τους φώναζε «δεν σας θέλω εδώ τώρα, θέλω προσαγωγές και συλλήψεις αυτών που μας επιτέθηκαν». Ούρλιαζε. Όλοι οι αστυνομικοί τον κοίταζαν με αδιαφορία.
Πρ: Προσαγωγές-συλλήψεις έγιναν;
Μ: Καμία. Αν και ήταν δίπλα. Αν υπήρχε θέληση, θα μπορούσε κάτι να είχε γίνει. Έφυγαν με το καραβάκι για Σαλαμίνα.

«Είναι ναζί και όπου ναζί ίσον εγκληματική οργάνωση»

Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις από την έδρα ενώ περιέγραψε στρατιωτική δομή των ταγμάτων εφόδου και στην αρχή του αρχηγού. Η ΧΑ είναι οργάνωση βασισμένη στα πρότυπα των Ναζί (έκαναν αντιποίηση αρχής σε λαϊκές,, ελέγχους σε αποκλειστικές νοσοκόμες δείχνοντας  μ’ αυτό τον τρόπο πως οι αρχές είναι άχρηστες και εμείς κάνουμε την δουλειά. Σπέρνουν τον φόβο, λέγοντας πως εμείς θα τα κάνουμε αυτά κι όποιος δεν συνεργάζεται τέλος. Υπήρχε αυτή η τρομοκρατία στις γειτονιές. Αναφέρθηκε μάλιστα στον κατηγορούμενο Αντωνακόπουλο λέγοντας: «Ήταν αυτός που κρατούσε τα κοντάρια με τις μεταλλικές απολήξεις. Είναι ανατριχιαστικό να ξέρεις τον άλλο και να σε διαπερνά το βλέμμα του και να μην βλέπει τίποτα, σα να μην σε ξέρει. Ήταν στρατιώτης, δεν έβλεπε τίποτα».

Όσο ο μάρτυρας περιέγραφε το εθνικοσοσιαλιστικό ιδεώδες της ΧΑ, η υπεράσπιση διέκοπτε λέγοντας «τι σχέση έχουν αυτά, τα γεγονότα, τα γεγονότα» ενώ η Πρόεδρος απαντούσε «δεν έχετε τον λόγο, όταν τον έχετε να τα πείτε αυτά»

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε ακόμα και για την αναφορά που έχει κάνει σε πρότερη κατάθεσή του χαρακτηρίζοντας την ΧΑ εγκληματική οργάνωση:

 «Είναι ναζί και όπου ναζί ίσον εγκληματική οργάνωση. Ρατσισμός, «αίμα, τιμή, χρυσή αυγή», καθαρότητα της φυλής». Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε έντονα, το δικαστήριο διέκοψε για 15 λεπτά, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκρότημα, ενώ ταυτόχρονα το κοινό των χρυσαυγιτών αποδοκίμαζε.

Στην επανέναρξη της διαδικασίας η Εισαγγελέας ρώησε τον μάρτυρα αν έχει απειληθεί. «Με έχουν απειλήσει και μετά το επεισόδιο... μου έχουν πει δυο τρεις φορές, ότι κάτσε να τελειώσει η δίκη και θα τα πούμε. Και σήμερα ακόμα είδα τον Κυριτσόπουλο ( σ.σ Πρόεδρος σωματείου Αγ. Νικόλαος-ΧΑ- στη Ζώνη, παρών στο δικαστήριο σήμερα) και μου είπε «κάτσε να τελειώσουμε και τα λέμε»

Ερωτήσεις από την πολιτική αγωγή

Σαπ: Αναφερθήκατε σε ναζιστική ιδεολογία της Χ.Α. Ξέρετε κάτι επ' αυτού;
Μ: Ναι, στο περιοδικό της Χ.Α. για την νεολαία. Μιλάει για «την σπορά των ηττημένων του 1945», ότι είναι η συνέχεια των ναζί, εξυμνεί τον Χίτλερ ως ημίθεο.
Πρόεδρος: Από ποιον γράφηκαν αυτά;
Μ: Από τον Μιχαλολιάκο. Λέει ότι είναι η σπορά των ηττημένων του 1945. Τα έχει πει και βίντεο.
Σαπ: Επειδή μιλάμε για χριστιανούς, έχετε ακούσει κάποιον να μιλάει για ισόθεο Χίτλερ;
Μ: Όχι.

Ζαφειρίου: Έχετε δει τάγματα εφόδου;
Μ: Έχω ιδία αντίληψη, ευτυχώς επέζησα και είμαι εδώ και σας τα λέω.
Ζαφ: Τα τάγματα εφόδου συνδέονταν με την Χ.Α.;
Μ: Τα τάγματα εφόδου είχαν τη στήριξη της Χ.Α. από βουλευτές, τους κάλυπταν και έλεγαν ότι αυτά δεν έγιναν.
Ζαφ: Σύμβολα έχετε δει;
Που: Ναι. Πολλά τα έχουν βγάλει. Ο αγκυλωτός σταυρός, ο μαίανδρος, σύμβολα των SS.
Ζαφ: Έχετε υπόψη σας συνθήματα;
Μ: Πριν λίγο σ' αυτή την αίθουσα άκουσα το «αίμα, τιμή, χρυσή αυγή». Ουσιαστικά δεν υπερασπίζονται τον Έλληνα αλλά τους λευκούς. Γι' αυτό δεν έχουν και θέμα με τον Χίτλερ που είναι ξένος. Υποστηρίζουν την καθαρότητα της αρίας φυλής. Με ολοκαυτώματα, στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ζαφ: Το σύνθημα "ζήτω ο Αρχηγός" το έχετε υπόψη;
Μ: Ναι, σε τατουάζ, μπλούζες κ.λπ.

Μετά από φασαρία που δημιουργήθηκε από διακοπές της υπεράσπισης και με την συμμετοχή του κοινού από το ακροατήριο, το δικαστήριο διέοψε για σήμερα στις 9 το πρωί στο Εφετείο.
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου