Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζει η Τουρκία το σφυροκόπημα των Κούρδων στη Συρία

Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις θα αρχίσουν επιχείρηση για την ανακατάληψη της συριακής πόλης αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας τον στόχο της ΄Αγκυρας να εκδιώξει ενόπλους και κούρδους μαχητές της Συρίας από το έδαφος που είναι κοντά στα σύνορα της. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας, εντός του συριακού εδάφους, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.


Περίπου 70 θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), του ενόπλου τμήματος του συριακού κουρδικού κόμματος PYD, μπήκαν στο στόχαστρο χθες. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των Κούρδων μαχητών. Στην πόλη Τζαράμπλους, στη βόρεια Συρία, τραυματίστηκαν δύο Σύροι αντάρτες (υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα), σε ανταλλαγή πυρών με μέλη των YPG.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη,οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον αυτής της κουρδικής οργάνωσης στην περιοχή του Χαλεπιού και, όπως υποστηρίζουν, σκότωσαν περίπου 200 μαχητές.
Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 11 νεκρούς και 24 τραυματίες μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ. Οι FDS έχουν περίπου 30.000 άνδρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, απείλησε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εναντίον των YPG και του PYD, προειδοποιώντας ότι "αν εξακολουθήσουν τις επιθέσεις τους (εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης) η οποία μάχεται το Νταές" (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), η Τουρκία θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο".
Ο υπουργός επανέλαβε σήμερα ότι οι Κούρδοι επιδιώκουν να ιδρύσουν ένα δικό τους "καντόνι" στη βόρεια Συρία αντί να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών και ως απόδειξη για τα λεγόμενά του επικαλέστηκε "τις επιθέσεις εναντίον της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης".

Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις θα αρχίσουν επιχείρηση για την ανακατάληψη της συριακής πόλης αλ Μπαμπ, η οποία ελέγχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας τον στόχο της 'Αγκυρας να εκδιώξει ενόπλους και κούρδους μαχητές της Συρίας από το έδαφος που είναι κοντά στα σύνορα της.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του ότι η χώρα του θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο με τους εταίρους της του συνασπισμού για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό του, τη Ράκα της Συρίας, αλλά δεν θα συνεργαστεί με τους κούρδους πολιτοφύλακες του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας.

"Είμαστε υποχρεωμένοι, θα πάμε εκεί", δήλωσε μετά την αναφορά του στην πόλη αλ Μπαμπ, τελευταία πόλη της βόρειας Συρίας, που είναι στα χέρια των τζιχαντιστών και πρόσθεσε: "Πρέπει να προετοιμάσουμε την εκκαθάριση μιας περιοχής από την τρομοκρατία".
 ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου