Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό για το εδαφικό. Τα εν οίκω και εν Δήμω!.

Μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στο Κυπριακό, αφού ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί κατέληξαν σε συμφωνία για συζήτηση, τον Νοέμβριο στο εξωτερικό, της πτυχής του εδαφικού στο Κυπριακό. Όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, μάλλον στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τη διαπραγματευτική ομάδα, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη κατά πόσον στη Γενεύη θα μεταβούν και  οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πάντως, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα ανταποκριθούν θετικά, αν κληθούν να μεταβούν στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού. Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το  κόμμα του είναι έτοιμο  να συνοδεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Ερωτηθείς σχετικώς επισήμανε ότι δικαιολογείται συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό εφόσον όπως είπε υπήρξαν θετικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με άλλα σχέδια για λύση του Κυπριακού.
Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του  ΑΚΕΛ, ο οποίος επεσήμανε ότι  κανενός οι ώμοι δεν είναι τόσο στιβαροί  για να σηκώσουν το βάρος της επίλυσης του Κυπριακού. Ο Χρίστος Χριστοφίδης τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τον συνοδεύσουν. Υπέδειξε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα πρέπει να μεταβεί μόνος του στη Γενεύη σε μια τέτοια σοβαρή διαπραγμάτευση.
Και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν θετικός στο θέμα δηλώνοντας πως , αν προσκληθεί, θα συνοδεύσει τον κ. Αναστασιάδη στην Ελβετία.
Ο  πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι τα κόμματα δεν έχουν ακόμα προσκληθεί να συνοδεύσουν στο εξωτερικό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, για συζήτηση του εδαφικού.  Διερωτήθηκε γιατί ενώ όλα τα κεφάλαια συζητούνται στην Κύπρο ξαφνικά προκύπτει θέμα συζήτησης του εδαφικού στο εξωτερικό. Επεσήμανε επίσης ότι οι συνομιλίες για το περιουσιακό, που είναι συνδεδεμένο με το εδαφικό, δεν έχει ακόμα συζητηθεί.
Αν τελικά υπάρξει πρόσκληση, ανέφερε ο κύριος Λιλλήκας, τότε πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ρόλος των κομμάτων, που δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός. Αντίθετα, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ εκφράζουν διεφωνίες και επιφυλάξεις.
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου