Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένοι τώρα, οι "εταίροι" μας στην ΕΕ;

Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ο ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα  Ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι τα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία παραπάνω από ένας στους τρεις κατοίκους της Ελλάδας ζούσε το 2015 σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αντίστοιχα στην ΕΕ, στην ίδια κατάσταση βρισκόταν το 2015 ο ένας στους τέσσερις.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα, το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).
Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).
Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,2%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 16,8% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 8,1% και 10,5%.
Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Σουηδία (16%), η Ολλανδία και η Φινλανδία (16,8%), η Δανία και η Γαλλία (17,7%).
eklogika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου