Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Η φοβική Γερμανία και το κρίσιμο 2016 για την Ευρώπη Ο μεγάλος κίνδυνος

Προσφυγικό, γερμανική φοβία και ακροδεξιά άνοδος απειλούν την Ευρώπη στην αφετηρία μιας από τις πιο κρίσιμες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Μετά τον μεγάλο αιφνιδιασμό του 2015 από το μεγαλύτερο μεταπολεμικό προσφυγικό κύμα, μια αδρανής και υποκριτική μέχρι σήμερα Ευρώπη καλείται το 2016 να διαχειριστεί προκλήσεις που θέτουν σε ισχυρή αμφισβήτηση τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και δοκιμάζουν αυτή καθ’ αυτή τη συνοχή της. Μεγάλο «άγνωστο Χ» σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία θα αποτελέσει η Γερμανία – μια Γερμανία εγκλωβισμένη ανάμεσα στις πολιτικές παλινωδίες της Μέρκελ, την άνοδο της υπερσυντηρητικής δεξιάς και την ενεργοποίηση των πιο ακραίων και φοβικών αντανακλαστικών της κοινωνίας.
Οι τελευταίες επιθέσεις σε καταυλισμούς προσφύγων – με πιο πρόσφατο κρούσμα τον εμπρησμό στο Σβέμπις Γκμυτ της νότιας Γερμανίας – αλλά και οι έρευνες που δείχνουν εκτίναξη των ποσοστών φόβου και των αρνητικών προθέσεων απέναντι στους πρόσφυγες, προκαλούν συναγερμό ακόμη και μέσα στους κόλπους της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης.


Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά την επίθεση στο Σβέμπις Γκμυτ, με την οποία έδειξε τα κόμματα του ακροδεξιού χώρου ως συνυπαίτια για την έξαρση της βίας. Η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία καταδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι «να προσπαθεί κανείς να προσελκύσει ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενος το θέμα των προσφύγων», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για ηθικούς αυτουργούς.
 Οι ρητορικοί «εξορκισμοί» όμως δεν αρκούν για να δώσουν διεξόδους, όπως δεν αρκεί και η πολιτική των διαρκών αμφιταλαντεύσεων και υπαναχωρήσεων της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κινείται σταθερά με πυξίδα τους δείκτες των ερευνών και των δημοσκοπήσεων.

Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές ούτε για την καγκελάριο, ούτε για την Ευρώπη: Νέα έρευνα του ινστιτούτου Ipsos έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών δεν έχει πειστεί από το επιχείρημα της Μέρκελ ότι η εισροή των προσφύγων στη χώρα θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας, την ανάπτυξη και τον εθνικό πλούτο. Στην πραγματικότητα, μόλις το 16% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποχη ότι «η εισροή των προσφύγων θα ανοίξει περισσότερες νέες οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα παρά θα δημιουργήσει προβλήματα».

Το 56% των Γερμανών επίσης θεωρεί ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να δεχθεί το μαζικό κύμα προσφύγων, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει σε θεαματικά υψηλά επίπεδα στις επαρχιακές περιοχές και τις μικρές πόλεις. Και το 50%, σε πανεθνικό επίπεδο, αντιμετωπίζει το 2016 με μεγάλο «σκεπτικισμό και φόβο» λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Άλλη έρευνα, του κορυφαίου οικονομικού think tank GfK έδειξε ότι πάνω από τους μισούς γερμανούς αντιμετωπίζει το 2016 με ανησυχία και φοβάται για το μέλλον. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του «γερμανικού άγχους» όπωβς το αποκαλούν οι ερευνητές» έχει εκτιναχθεί στο 55% από το 31% όπου βρισκόταν στην αντίστοιχη έρευνα του 2014 και από 28% το 2013.

Τα μηνύματα αυτά προβληματίζουν ακόμη και την ίδια την οικονομική ελίτ της Γερμανίας, με το Reuters να επισημαίνει ότι οι επικεφαλής των γερμανικών βιομηχανιών προειδοποιούν ότι οδεύουμε σε μια χρονιά εξαιρετικά κρίσιμη όχι μόνον για τη χώρα τους αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ως βασικές πηγές, δε, αυτής της κρισιμότητα υποδεικνύουν το παράλληλο δίπολο έξαρσης της ανασφάλειας και του ακραίου εθνικισμού και ρατσισμού.

«Το επόμενο έτος θα είναι κρίσιμο για την Ευρώπη. Φοβάμαι πολύ για το μέλλον της Ε.Ε.», δήλωσε στο Reuters ο  επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο, ενώ ο επικεφαλής της Εμπορικής Ενωσης της Γερμανίας Χανς Πέτερ Βολσέιφερ τονίζει ότι το έλλειμμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, θέτει σε κίνδυνο τα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών.

Και, καταδεικνύοντας τους μεγαλύτερους ίσως φόβους, ο επικεφαλής της γερμανικής Ενωσης Εξαγωγέων (BGA) Αντον Μπέρνερ προειδοποιεί ότι η περαιτέρω διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το 2016…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου